نوشیدن متعادل آبجو میتواند فوایدی برای سلامتی زنان و مردان در بر داشته داشته باشد. اخیرا حتی آبجوهای غیرالکلی هم طرفداران زیادی پیدا کردهاند. سوال اصلی همیشگی اما این است: آیا ایندست نوشیدنیها سالماند؟ بر اساس یک پژوهش، مصرف آبجو می تواند خطر ابتلا به بیماری های روده را کاهش می دهد. نتایج این تحقیق کهدر مجله شیمی غذا و کشاورزی انجمن شیمی آمریکا منتشر شده است. این تحقیق نشان میدهد آبجو و سلامت دستگاه گوارش ارتباط مستقیمی با هم دارند. نوشیدن آبجوی الکلی یا غیرالکلی در روز میتواند خطر ابتلا به بیماریهای روده را کاهش دهد.
این پژوهش کوچک که با تمرکز بر نوشیدن آبجو در مردان انجام شده است. طبق این پژوهش میکروبیوم، مجموعه میکروبها و باکتریهای دستگاه گوارش هستند؛ این موجودات در مردان سالمی که روزانه آبجو الکلی یا غیرالکلی مینوشند، متنوعتر است. این مورد خود میتواند به کاهش برخی بیماریها، از جمله امراضی همچون دیابت و بیماریهای قلبیعروقی کمک کند.
پژوهش مورد نظر نشان میدهد در معده و روده انسان تریلیونها میکروارگانیسم وجود دارد. این میکروارگانسیمها در آبجو نیز جز ترکیباتی همچون «پلیفنول» وجود دارند. میکروارگانیسمهای زندهای وجود دارد که در طی فرآیند تخمیر به وجود میآیند. این ها بر ترکیب میکروبیوتا، اجتماع میکروارگانیسمهای معده و روده، تأثیر مثبت بگذارند.
پیشتر نیز نتیجه پژوهشی در دانشگاه گوتنبرگ سوئد نشان داده بود زنانی که آبجو مینوشند شادتر و سالمترند. بر اساس این تحقیق، نوشیدن متعادل آبجو برای زنان، احتمال حمله قلبی را کاهش میدهد. پس در طولانیمدت آنان را شادتر خواهد کرد.
پژوهش در گوتنبرگ؛ آبجو و سلامت دستگاه گوارش
بر اساس تحقیق دانشگاه گوتنبرگ،احتمال حمله قلبی در زنانی که هفتهای یک یا دو بار آبجو مینوشیدند کمتر بود. این بررسی عددی معادل ۳۰ درصد را نشان داد.
دادههای پژوهش دانشگاه گوتنبرگ در طول ۳۲ سال از سال ۱۹۶۸ تا ۲۰۰۰ انجام شد. این داده ها با اتکا به پرسشنامههایی که هزار و ۵۰۰ زن از میزان مصرف کلی شراب، آبجو و نوشیدنیهای تقطیری در کنار امراض و عارضههایی که به آنها مبتلا بودند ارائه داده بودند، انجام شده بود.
آنا فاریا، استاد دانشگاه جدید لیسبون در پرتغال و پژوهشگر اصلی تیم تحقیق اخیر اما درباره فواید نوشیدن آبجو برای مردان گفته است: «مهمترین یافته پژوهش مذکور این است که نوشیدن متعادل آبجو میتواند میکروبیوم روده را تنظیم کند.»
به گفته او، یافتن چنین نکتهای که نوشیدن آبجو، چه الکلی و چه غیرالکلی، بهعنوان بخشی از رژیم غذایی سالم، میتواند راهی برای بهبود میکروبیوتا روده باشد، بسیار جالب است.
در یک پژوهش دو سو کور -پژوهشی که در آن دو گروه آماری از اینکه کدام چه دریافت میکند آگاه نیستند- و مقایسهای، محققان جمعی ۲۰ نفره از مردان سالم در سنین بین ۱۸ تا ۶۵ سال را به شکل تصادفی، به دو گروه تقسیم کردند. هر دو گروه به مدت چهار هفته، روزانه حدود ۳۲۵ میلیلیتر آبجو الکلی یا غیرالکلی نوشیدند. از شرکتکنندگان خواسته شد تا در عادات تحرک جسمی و رژیم غذایی خود، طی یک ماه مصرف آبجو تغییری ایجاد نکنند.
بررسی عملی روی داوطلبان
بر اساس نمونه خون و مدفوع شرکتکنندگان، وزن، شاخص توده بدنی و نشانگر زیستی سرم خون طی دوره پژوهش تغییری نکرد.این موارد برای سنجش سلامت قلب و متابولیسم اهمیت دارد.
اما در انتهای دوره چهار هفتهای، در میکروبیوم هر دو گروه تنوع بیشتری نشان دادند. از طرفی میزان بالاتری از فسفاتاز قلیایی در مدفوعشان دیده شد. فسفاتاز قلیایی آنزیمی است که باکتری بد را از دستگاه گوارش بیرون میراند. محققان آن را نشانگری برای بهبود سلامت روده میدانند.
آنا فاریا در پاسخ به این سوال که آیا نتیجه پژوهش کوچک او میتواند قابل تعمیم به جامعه آماری بزرگتری باشد پاسخ داد. او گفت که تحقیق او و تیمش، میتواند دلیل انجام آزمایشهای بالینی دیگر برای بررسی چند مورد باشد؛ مثات: تأثیر انواع آبجوی غیرالکلی، فواید آن برای زنان و مردان و همچنین دیگر افراد بیمار. این بررسی برای این است تا تا مشاهده شود آیا پیشرفت سلامت روده در موارد دیگر نیز صادق است یا نه.
فاریا درباره اینکه چرا آبجو چنین تأثیری بر میکروبیوتای روده دارد صحبتی دارد. وی میگوید اجتماع میکروارگانیسمی دستگاه گوارش با مصرف ترکیباتی در مواد غذایی از جمله مواد شیمیاییگیاهی، «پستبیوتیک» و فیبر تنظیم میشود. آبجو نیز منبعی غنی از تمامی این مواد است.